Ananas proaspat versus fursecuri bio cu fulgi de ciocolata


Ananas proaspat versus fursecuri bio cu fulgi de ciocolata


200 g ananas: 100 kcal: 0,8 g proteine; 0 g lipide; 24 g carbohidrati; 2,8 g fibre
20,5 g fursecuri bio cu fulgi de ciocolata: 100 kcal: 1,3 g proteine; 4,7 g lipide din care 1,4  g AGS, 13,1 g carbohidrati; 0,7 g fibre
Ce  gustare alegem, 200 g ananas proaspat sau 20,5 g (2 bucati) fursecuri bio cu fulgi de ciocolata? 
Raspunsul este dificil, trebuie sa recunosc. Sunt mai multe variante de raspuns:
ü  Pentru o persoana de 70 kg cu un consum energetic de aproximativ 2000 kcal/zi, gustarea poate contine ambele variante si ar reprezenta 10% din consumul zilnic, ceea ce este foarte bine.
ü  Daca dorim o sursa de carbohidrati de calitate, vitamine, minerale si fibre, fara lipide,  as alege varianta de ananas proaspat. In plus, ananasul are si un volum mai mare comparativ cu fursecurile, deci satietatea se atinge mai usor.
ü  Daca avem pofta de „dulce”, as alege varianta de fursecuri, chia daca volumul este mic. Exista un „dar” daca ne uitam la compozitie, fursecurile contin 23% grasimi si acizi grasi saturati. Cantitatea de fibre alimentare continute este mica in comparatie cu cea din ananasul proaspat.

Gustarea aleasa de mine este ananasul proaspat, cu gust dulce acrisor si va recomand sa faceti la fel! Pentru mentinerea unei greutati corporale normale recomand consumul ocazional de dulciuri si in cantitati mici.

Fructul de ananas este bogat in vitamine, enzime, antioxidanti. Aceste substante pot ajuta la stimularea sistemului imunitar, mentin sistemul osos sanatos, ajuta la digestie. De asemenea, in ciuda gustului dulce, ananasul are un continut scazut de calorii.
Ananasul contine vitaminele A si  C, antioxidanti puternici ce  reduc riscul de degenerescenta maculara,  boli cardiovasculare, dureri articulare. Ananasul este o sursa de mangan cu rol in dezvoltarea osoasa si a tesutului conjunctiv, dar si de cupru ce stimuleaza productia de hemoglobina si accelereaza cicatrizarea ranilor. Ananasul contine o enzima proteolitica numita bromelina cu rol antiinflamator, anticoagulant, de reducere a mucusul sinusal.
Recomand consumul de ananas in diete,  deoarece este un bun diuretic si previne depunerea grasimilor in organism.

Persoanele care sufera de aciditate, ulcer si alergie ar trebui sa evite consumul de ananas. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume acest fruct cu moderatie. Din cauza cantitatii mari de vitamina C, consumarea unor cantitati mari de ananas poate provoca diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale. Bromelina poate interactiona cu unele medicamente: antibiotice (potenteaza activitatea amoxicilinei, tetraciclinei), anticoagulante, anticonvulsivante, barbiturice, benzodiazepine, medicamente pentru insomnie si antidepresive triciclice. Se recomanda prudenta in aceste cazuri.  


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Legume si fructe