Ananas proaspat versus fursecuri bio cu fulgi de ciocolata
Ananas proaspat
versus fursecuri bio cu fulgi de ciocolata
200 g ananas: 100 kcal: 0,8 g proteine; 0 g lipide; 24 g carbohidrati;
2,8 g fibre
20,5 g fursecuri bio cu fulgi de ciocolata: 100 kcal: 1,3 g proteine;
4,7 g lipide din care 1,4 g AGS, 13,1 g
carbohidrati; 0,7 g fibre
Ce gustare alegem, 200 g ananas
proaspat sau 20,5 g (2 bucati) fursecuri bio cu fulgi de ciocolata?
Raspunsul
este dificil, trebuie sa recunosc. Sunt mai multe variante de raspuns:
ü
Pentru o persoana de 70 kg cu un consum
energetic de aproximativ 2000 kcal/zi, gustarea poate contine ambele variante
si ar reprezenta 10% din consumul zilnic, ceea ce este foarte bine.
ü
Daca dorim o sursa de carbohidrati de calitate,
vitamine, minerale si fibre, fara lipide, as alege varianta de ananas proaspat. In plus,
ananasul are si un volum mai mare comparativ cu fursecurile, deci satietatea se
atinge mai usor.
ü
Daca avem pofta de „dulce”, as alege varianta de
fursecuri, chia daca volumul este mic. Exista un „dar” daca ne uitam la
compozitie, fursecurile contin 23% grasimi si acizi grasi saturati. Cantitatea
de fibre alimentare continute este mica in comparatie cu cea din ananasul
proaspat.
Gustarea aleasa de mine
este ananasul proaspat, cu gust dulce acrisor si va recomand sa faceti la fel!
Pentru mentinerea unei greutati corporale normale recomand consumul ocazional
de dulciuri si in cantitati mici.
Fructul de ananas este bogat in
vitamine, enzime, antioxidanti. Aceste substante pot ajuta la stimularea
sistemului imunitar, mentin sistemul osos sanatos, ajuta la digestie. De
asemenea, in ciuda gustului dulce, ananasul are un continut scazut de calorii.
Ananasul contine vitaminele A si C, antioxidanti puternici ce reduc riscul de degenerescenta maculara, boli cardiovasculare, dureri articulare. Ananasul
este o sursa de mangan cu rol in dezvoltarea osoasa si a tesutului conjunctiv,
dar si de cupru ce stimuleaza productia de hemoglobina si accelereaza
cicatrizarea ranilor. Ananasul contine o enzima proteolitica numita bromelina cu
rol antiinflamator, anticoagulant, de reducere a mucusul sinusal.
Recomand consumul de ananas in
diete, deoarece este un bun diuretic si previne depunerea grasimilor in organism.
Persoanele care sufera de
aciditate, ulcer si alergie ar trebui sa evite consumul de ananas. Femeile
insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa consume acest fruct cu moderatie. Din
cauza cantitatii mari de vitamina C, consumarea unor cantitati mari de ananas
poate provoca diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale. Bromelina poate interactiona
cu unele medicamente: antibiotice (potenteaza activitatea amoxicilinei,
tetraciclinei), anticoagulante, anticonvulsivante, barbiturice, benzodiazepine,
medicamente pentru insomnie si antidepresive triciclice. Se recomanda prudenta
in aceste cazuri.
Informatii, utile si binevenite. Multumesc, Tatiana!
RăspundețiȘtergereCu placere!
RăspundețiȘtergere