Pepene galben, fragi, frunze de menta si o lingurita de sirop de agave


Pepene galben, fragi, frunze de menta si o lingurita de sirop de agave
82,5 kcal/portie: 1,5 g proteine; 0,5 g lipide; 18,1 g carbohidrati; 2,1 g fibre.






O alta varianta delicioasa este combinatia de pepene galben rece din frigider si fragi proaspete, din gradina, cateva frunze de menta si o lingurita de sirop de agave, asa ca un mic rasfat!  Yummy!
Consumati zilnic legume si fructe fresh, daca este posibil. In general, sunt recomandate 3-5 portii de legume si 2-4 portii de fructe pe zi.
Legumele si fructele ne sunt necesare indiferent de sezon si asigura 95% din necesarul de vitamina C. Surse animale de vitamina C sunt ficatul de peste si carnea de somon.  Vitamina C este distrusa prin oxidare (in procese termice) si prin adaugarea bicarbonatului de sodiu. Refrigerarea sau inghetarea rapida conserva vitamina C.
Vitamina C este un nutrient esential implicat in procese metabolice, in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, in sinteza colagenului, in reactii imunologice. Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. 
Cantitatea de vitamina C din legume si fructe variaza foarte mult. De exemplu, fructele de catina de garduri sau goji contin o cantitate mare de vitamina C la 100 g de fruct, si anume 2800 mg, macesele 2000 mg, fructele de acerola 1600 mg.
Cantitati medii de vitamina C se gasesc in coacaze (200 mg), kiwi si broccoli (90 mg), capsuni (60 mg), portocale (50 mg), pepene galben, conopida si lamaie (40 mg), zmeura si spanac (30 mg) etc.
Necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult este de 60 mg/zi, dar nevoile pot fi crescute in sarcina 85 mg, femeile care alapteaza au nevoie de 120 mg, fumatorii au nevoie de 95 mg vitamina C/zi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel

Legume si fructe