Pepene galben, fragi, frunze de menta si o lingurita de sirop de agave
Pepene galben, fragi,
frunze de menta si o lingurita de sirop de agave
82,5 kcal/portie: 1,5
g proteine; 0,5 g lipide; 18,1 g carbohidrati; 2,1 g fibre.
O alta varianta delicioasa este combinatia de
pepene galben rece din frigider si fragi proaspete, din gradina, cateva frunze
de menta si o lingurita de sirop de agave, asa ca un mic rasfat! Yummy!
Consumati zilnic legume si fructe fresh, daca
este posibil. In general, sunt recomandate 3-5 portii de legume si 2-4 portii
de fructe pe zi.
Legumele si fructele ne sunt necesare indiferent
de sezon si asigura 95% din necesarul de vitamina C. Surse animale de vitamina
C sunt ficatul de peste si carnea de somon.
Vitamina C este distrusa prin oxidare (in procese termice) si prin
adaugarea bicarbonatului de sodiu. Refrigerarea sau inghetarea rapida conserva
vitamina C.
Vitamina C este un nutrient esential implicat
in procese metabolice, in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor,
in sinteza colagenului, in reactii imunologice. Vitamina C faciliteaza
absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv.
Cantitatea de vitamina C din legume si fructe
variaza foarte mult. De exemplu, fructele de catina de garduri sau goji contin
o cantitate mare de vitamina C la 100 g de fruct, si anume 2800 mg, macesele
2000 mg, fructele de acerola 1600 mg.
Cantitati medii de vitamina C se gasesc in
coacaze (200 mg), kiwi si broccoli (90 mg), capsuni (60 mg), portocale (50 mg),
pepene galben, conopida si lamaie (40 mg), zmeura si spanac (30 mg) etc.
Necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult
este de 60 mg/zi, dar nevoile pot fi crescute in sarcina 85 mg, femeile care
alapteaza au nevoie de 120 mg, fumatorii au nevoie de 95 mg vitamina C/zi.
Comentarii
Trimiteți un comentariu