Salata de toamna cu smochine proaspete, branza de capra si nuci


Salata de toamna cu smochine proaspete, branza de capra si nuci
370 kcal/portie: 13,1 g proteine; 25,2 g lipide; 22,6 g carbohidrati; 3,6 g fibre


Este o salata foarte gustoasa si hranitoare, plina de vitamine, minerale si fibre, dar si de grasimi bune, acizi grasi polinesaturati cu lant lung, omega 3 din nuci. Branza de capra perfecteaza salata si ofera satietate.

Nucile contin acizi grasi polinesaturati omega 3, cu rol antiinflamator, contribuie la scaderea nivelurilor de trigliceride si LDL-colesterol (colesterolul „rau“ ) din sange si cresc nivelul HDL-colesterol (colesterolul „bun”). De asemenea, nucile contin arginina, un aminoacid cu rol protector pentru vasele sanguine, in cresterea imunitatii, vitamina E, un antioxidant puternic ce leaga radicalii liberi nocivi pentru organism, fibre, minerale precum mangan, cupru, calciu, potasiu.

Branza de capra este o sursa importanta de calciul, fosfor si fier,  minerale usor asimilabile de organism din branza de capra. De asemenea, branza de capra ste o sursa importanta de vitamina B12, de aceea este un remediu natural  ce reduce starea de stres si oboseala.
Smochinele sunt bogate in fibre care combat constipatia, dau senzatia de satietate, regleaza nivelul glicemiei si controleaza nivelul colesterolului. Smochinele sunt surse de calciu, un mineral care previne osteoporoza. Contin vitaminele A, C, K, din grupul B, minerale precum potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan, fier.  In stare proaspata, smochinele au un indice glicemic mic (30).

Ce este indicele glicemic?

Indicele glicemic (IG) al unui aliment este un indicator corelat cu viteza cu care anumiti carbohidrati din acel aliment ajung in sange si duc la cresterea nivelului de zahar din sange. Digestia transforma carbohidratii in glucoza si rezulta cresterea nivelului glicemiei. Ca raspuns la cresterea glicemiei, pancreasul produce un hormon numit insulina. Daca este produs in cantitate mai mare, poate conduce la ingrasare. Deci,  IG masoara biodispozitia carbohidratilor sau rata de absorbtie intestinala.

Alimentele cu IG mic determina o crestere si o scadere lenta a zaharului in sange, potolesc foamea pe o perioada mai mare de timp, reduc senzatia de foame comparativ cu alimentele cu IG mare si astfel conduc la o scadere ponderala. Nivelul glicemiei este insa influentat nu numai de IG al alimentului, dar si de cantitatea de aliment consumat. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel

Legume si fructe