Salata de toamna cu smochine proaspete, branza de capra si nuci
Salata de toamna cu smochine proaspete, branza de capra si nuci
370 kcal/portie: 13,1 g proteine; 25,2 g lipide; 22,6 g carbohidrati; 3,6
g fibre
Este o salata foarte gustoasa si
hranitoare, plina de vitamine, minerale si fibre, dar si de grasimi bune, acizi
grasi polinesaturati cu lant lung, omega 3 din nuci. Branza de capra
perfecteaza salata si ofera satietate.
Nucile contin acizi grasi
polinesaturati omega 3, cu rol antiinflamator, contribuie la scaderea
nivelurilor de trigliceride si LDL-colesterol (colesterolul „rau“ ) din sange
si cresc nivelul HDL-colesterol (colesterolul
„bun”). De asemenea, nucile contin arginina, un aminoacid cu rol protector
pentru vasele sanguine, in cresterea imunitatii, vitamina E, un antioxidant
puternic ce leaga radicalii liberi nocivi pentru organism, fibre, minerale
precum mangan, cupru, calciu, potasiu.
Branza de capra este o sursa importanta
de calciul, fosfor si fier, minerale usor
asimilabile de organism din branza de capra. De asemenea, branza de capra ste o
sursa importanta de vitamina B12, de aceea este un remediu natural ce reduce starea de stres si oboseala.
Smochinele sunt bogate in fibre
care combat constipatia, dau senzatia de satietate, regleaza nivelul glicemiei
si controleaza nivelul colesterolului. Smochinele sunt surse de calciu, un mineral
care previne osteoporoza. Contin vitaminele A, C, K, din grupul B, minerale
precum potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan, fier. In stare proaspata, smochinele au un indice
glicemic mic (30).
Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic (IG) al unui aliment
este un indicator corelat cu viteza cu care anumiti carbohidrati din acel
aliment ajung in sange si duc la cresterea nivelului de zahar din sange. Digestia
transforma carbohidratii in glucoza si rezulta cresterea nivelului glicemiei.
Ca raspuns la cresterea glicemiei, pancreasul produce un hormon numit insulina.
Daca este produs in cantitate mai mare, poate conduce la ingrasare. Deci, IG masoara biodispozitia carbohidratilor sau
rata de absorbtie intestinala.
Alimentele cu IG mic determina o
crestere si o scadere lenta a zaharului in sange, potolesc foamea pe o perioada
mai mare de timp, reduc senzatia de foame comparativ cu alimentele cu IG mare
si astfel conduc la o scadere ponderala. Nivelul glicemiei este insa influentat
nu numai de IG al alimentului, dar si de cantitatea de aliment consumat.
Comentarii
Trimiteți un comentariu