Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel
Antricot de manzat la
gratar acompaniat de broccoli si
sparanghel
341 kcal/portie: 29,6
g proteine; 20 g lipide; 10,7 g
carbohidrati; 4,4 g fibre alimentare.
Imi place foarte mult o farfurie cu alimente cat mai colorate,
gustoase si pline de nutrienti. Combinatia de carne slaba de manzat gatita la
gratar, broccoli si sparanghel gatite la abur si cateva felii de ardei gras
rosu este minunata.
Carnea este principala sursa de proteine, iar proteinele de origine
animala contin toti aminoacizii esentiali, aminoacizi pe care corpul uman nu-i
poate sintetiza. Ca sursa de proteine recomand consumul de peste, carne slaba
de pui sau curcan si mar rar, consumul de carne slaba de vita sau porc. Pe
langa proteine, carnea este o sursa de fier. Fierul se absoarbe cel mai bine in
prezenta vitaminei C, de aceea asocierea carnii cu o salata sau cu legume din
familia Brassicaceae este o alegere benefica pentru organism si placuta la gust
in acelasi timp.
Carnea de vita contine si
vitamine din grupul B (B6, B9), Zn şi Mg, acid linoleic conjugat (CLA). Acidul
linoleic conjugat scade nivelul LDL-colesterol, impiedica absorbtia grasimilor
si depunerea acestora, reface si dezvolta masa musculara.
Broccoli (Brassica oleracea, familia Brassicaceae) contine vitaminele A,
C, K, fibre alimentare (solubile si insolubile) in cantitati mari, vitaminele
B1, B2, B3, B5, B6, B9, minerale precum calciu, potasiu, magneziu, fitonutrienti (sulforafan, izotiocianati) ce scad
riscul de a dezvolta boli precum diabet, artrita, boli cardiovasculare, cancer.
Broccoli contine o enzima numita mirozinaza ce transforma glucozinolatii in
izotiocianati cu proprietati anticancerigene. Broccoli contine si indol-3-carbinol,
o substanta cu rol in reglarea nivelului
si actiunii estrogenilor in organism. De asemenea, indol-3-carbinol are si o actiune
de stimulare a diviziunii celulare normale si de distrugere a celulelor cu
modificari genetice potential maligne. Fibrele solubile continute ajuta la reducerea
nivelului de LDL-colesterol (colesterolul „rau”). Fibrele insolubile dau senzatia de satietate si previn constipatia. Dintre crucifere, broccoli
este cea mai buna sursa de vitamina C si flavonoide. 100 de grame de broccoli
contine 150% din necesarul zilnic de
vitamina C. De asemenea, contine si alti antioxidanti precum luteina,
zeaxantina, beta-caroten, zinc, seleniu.
Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o sursa de
vitamine C, K, acid folic, vitamina A, potasiu, mangan.
Comentarii
Trimiteți un comentariu