Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel


Antricot de manzat la gratar acompaniat  de broccoli si sparanghel
341 kcal/portie: 29,6 g  proteine; 20 g lipide; 10,7 g carbohidrati; 4,4 g fibre alimentare.

Imi place foarte mult o farfurie cu alimente cat mai colorate, gustoase si pline de nutrienti. Combinatia de carne slaba de manzat gatita la gratar, broccoli si sparanghel gatite la abur si cateva felii de ardei gras rosu este minunata.

Carnea este principala sursa de proteine, iar proteinele de origine animala contin toti aminoacizii esentiali, aminoacizi pe care corpul uman nu-i poate sintetiza. Ca sursa de proteine recomand consumul de peste, carne slaba de pui sau curcan si mar rar, consumul de carne slaba de vita sau porc. Pe langa proteine, carnea este o sursa de fier. Fierul se absoarbe cel mai bine in prezenta vitaminei C, de aceea asocierea carnii cu o salata sau cu legume din familia Brassicaceae este o alegere benefica pentru organism si placuta la gust in acelasi timp.
Carnea de vita  contine si vitamine din grupul B (B6, B9), Zn şi Mg, acid linoleic conjugat (CLA). Acidul linoleic conjugat scade nivelul LDL-colesterol, impiedica absorbtia grasimilor si depunerea acestora, reface si dezvolta masa musculara.

Broccoli (Brassica oleracea, familia Brassicaceae) contine vitaminele A, C, K, fibre alimentare (solubile si insolubile) in cantitati mari, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, minerale precum calciu, potasiu, magneziu,  fitonutrienti (sulforafan, izotiocianati) ce scad riscul de a dezvolta boli precum diabet, artrita, boli cardiovasculare, cancer. Broccoli contine o enzima numita mirozinaza ce transforma glucozinolatii in izotiocianati cu proprietati anticancerigene. Broccoli contine si indol-3-carbinol, o substanta  cu rol in reglarea nivelului si actiunii estrogenilor in organism. De asemenea, indol-3-carbinol are si o actiune de stimulare a diviziunii celulare normale si de distrugere a celulelor cu modificari genetice potential maligne. Fibrele solubile continute ajuta la reducerea nivelului de LDL-colesterol (colesterolul „rau”). Fibrele  insolubile dau senzatia de satietate si  previn constipatia. Dintre crucifere, broccoli este cea mai buna sursa de vitamina C si flavonoide. 100 de grame de broccoli contine  150% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, contine si alti antioxidanti precum luteina, zeaxantina, beta-caroten, zinc, seleniu.

Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o sursa de vitamine C, K, acid folic, vitamina A, potasiu, mangan.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Legume si fructe