Mancare din piept de curcan si gutui parfumate


Piept de curcan cu gutui
446 kcal/portie: 41,5 g proteine; 9,4 g lipide; 48,8 g carbohidrati; 3,9 g fibre.



O mancare minunata pe care o pregatesc doar de 2-3 ori pe an, desi este atat de aromata si foarte usor de preparat. Ai nevoie doar de piept de curcan fara piele, gutui cu coaja cu tot, putin unt 65% grasime, putin ulei de floarea soarelui si zahar brun.

Curatatul gutuilor este partea cea mai putin placuta din aceasta reteta si de aceea o pregatesc mai rar.

Gutuile (Cydonia oblonga, familia Rosaceae) sunt bogate in minerale precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, vitaminele A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina C, taninuri si pectine. Gutuile au fost folosite inca din antichitate de catre romani si greci pentru intarirea sitemului imunitar. Micronutrientii continuti le confera gutuilor proprietati antiinflamatoare, astrigente, analgezice, emoliente, tonice si expectorante. Pectinele scad nivelul colesterolului. Gutuile au o actiune protectoare asupra intestinului avand proprietati antidiareice. Taninurile continute incetinesc peristaltismul intestinal, iar pectinele retin apa, pot absorbi si inhiba toxinele.  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Midii in sos de vin alb Sauvignon Blanc

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel