Mancare din piept de curcan si gutui parfumate
Piept de curcan cu gutui
446 kcal/portie: 41,5
g proteine; 9,4 g lipide; 48,8 g carbohidrati; 3,9 g fibre.
O mancare minunata pe care o pregatesc doar de 2-3 ori pe an, desi este
atat de aromata si foarte usor de preparat. Ai nevoie doar de piept de curcan
fara piele, gutui cu coaja cu tot, putin unt 65% grasime, putin ulei de floarea
soarelui si zahar brun.
Curatatul gutuilor este partea cea mai putin placuta din aceasta reteta
si de aceea o pregatesc mai rar.
Gutuile (Cydonia oblonga, familia Rosaceae) sunt bogate in minerale
precum calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier, zinc, vitaminele A, B (B1, B2,
B3, B5, B6, B9), vitamina C, taninuri si pectine. Gutuile au fost folosite inca
din antichitate de catre romani si greci pentru intarirea sitemului imunitar. Micronutrientii
continuti le confera gutuilor proprietati antiinflamatoare, astrigente, analgezice,
emoliente, tonice si expectorante. Pectinele scad nivelul colesterolului. Gutuile
au o actiune protectoare asupra intestinului avand proprietati antidiareice.
Taninurile continute incetinesc peristaltismul intestinal, iar pectinele retin
apa, pot absorbi si inhiba toxinele.
Comentarii
Trimiteți un comentariu