Mic dejun delicios cu ou de gaina, varza kale si rosii inabusite
Mic dejun delicios cu
ou de gaina, varza kale si rosii inabusite
223 kcal/portie: 9,4
g proteine; 12,9 g lipide; 17,2 g carbohidrati; 1,6 g fibre.
Varza Kale face parte din familia
cruciferelor (Brassica oleraceae), familie care include si varza, broccoli, varza
de Bruxelles, conopida. Exista peste 50 de varietati de varza Kale si se poate
consuma atat in stare cruda cat si gatita usor la aburi sau in tigaie, timp de
cateva minute.
Varza Kale contine sulforafane,
cu rol in scaderea colesterolului, prin
eliminarea grasimilor si scaderea absorbtiei acestora. De asemenea, fibrele
continute leaga acizii biliari, previn absorbtia grasimilor si astfel scad
nivelul de colesterol. Fibrele dau senzatia de saturatie, consumul de frunze
Kale ajuta la scaderea in greutate.
Sulforafanele si izotiocianatii
din varza Kale au un posibil efect anticancerigen. Frunzele de Kale contin si
antioxidanti (chemferol, quercitina, luteina, zeaxantina etc) cu rol
antiinflamator, antioxidant, protejand organismul de inflamatii cronice, stres
oxidativ. Luteina si zeaxantina protejeaza sistemul vizual, scad riscul de
dezvoltare a unor afectiuni oculare precum degenerescenta maculara sau
cataracta.
Atentie la consumul exegerat de
frunze Kale! Izotiocianatii din frunze au efect goitrogen, inhiba absorbtia
iodului, incetinesc functia tiroidiana si favorizeaza aparitia
hipotiroidismului.
Frunzele de Kale contin acizi
grasi omega 3, vitaminele C, K, A, B, E,
minerale precum calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor.
Oul contine acizi
grasi omega 3 si omega 6, vitaminele A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic,
seleniu, fosfor, calciu, zinc, zeaxantina, luteina. Ouale sunt surse bune de
proteine de calitate ce ajuta la dezvoltarea tesuturilor, scaderea in greutate,
cresterea masei musculare. Evitati sa consumati ouale crude, deoarece contin
avidina, o substanta care impiedica absorbtia vitaminelor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu