Mic dejun delicios cu ou de gaina, varza kale si rosii inabusite


Mic dejun delicios cu ou de gaina, varza kale si rosii inabusite
223 kcal/portie: 9,4 g proteine; 12,9 g lipide; 17,2 g carbohidrati; 1,6 g fibre.


Varza Kale face parte din familia cruciferelor (Brassica oleraceae), familie care include si varza, broccoli, varza de Bruxelles, conopida. Exista peste 50 de varietati de varza Kale si se poate consuma atat in stare cruda cat si gatita usor la aburi sau in tigaie, timp de cateva minute.
Varza Kale contine sulforafane, cu rol in  scaderea colesterolului, prin eliminarea grasimilor si scaderea absorbtiei acestora. De asemenea, fibrele continute leaga acizii biliari, previn absorbtia grasimilor si astfel scad nivelul de colesterol. Fibrele dau senzatia de saturatie, consumul de frunze Kale ajuta la scaderea in greutate.
Sulforafanele si izotiocianatii din varza Kale au un posibil efect anticancerigen. Frunzele de Kale contin si antioxidanti (chemferol, quercitina, luteina, zeaxantina etc) cu rol antiinflamator, antioxidant, protejand organismul de inflamatii cronice, stres oxidativ. Luteina si zeaxantina protejeaza sistemul vizual, scad riscul de dezvoltare a unor afectiuni oculare precum degenerescenta maculara sau cataracta.
Atentie la consumul exegerat de frunze Kale! Izotiocianatii din frunze au efect goitrogen, inhiba absorbtia iodului, incetinesc functia tiroidiana si favorizeaza aparitia hipotiroidismului.
Frunzele de Kale contin acizi grasi omega 3,  vitaminele C, K, A, B, E, minerale precum calciu, potasiu, fier, magneziu, fosfor.
Oul contine acizi grasi omega 3 si omega 6, vitaminele A, B2, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu, zinc, zeaxantina, luteina. Ouale sunt surse bune de proteine de calitate ce ajuta la dezvoltarea tesuturilor, scaderea in greutate, cresterea masei musculare. Evitati sa consumati ouale crude, deoarece contin avidina, o substanta care impiedica absorbtia vitaminelor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Midii in sos de vin alb Sauvignon Blanc

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel