Zmeura


Zmeura
58,7 kcal/100 g: 1,2 g proteine; 0,7 g lipide; 18,1 g carbohidrati; 6,5 g fibre.




La mijloc de noiembrie am cules zmeura din gradina!  Nu va spun ce gust are, cu siguranta un gust mai bogat decat in timpul verii! Este un fruct ce livreaza putine calorii pe 100 g, insa este bogat in fibre alimentare, vitamine si minerale. Zmeura este recomandata in diete deoarece ajuta la slabit. 

Zmeura contine acid elagic, un antioxidant cu rol in neutralizarea radicalilor liberi. Antocianinele au proprietati antioxidate si antimicrobiene.  Zmeura contine oxalati, de aceea este contraindicata in litiaza renala sau biliara.

Consumati zilnic legume si fructe fresh, daca este posibil. In general, sunt recomandate 3-5 portii de legume si 2-4 portii de fructe pe zi.


Legumele si fructele ne sunt necesare indiferent de sezon si asigura 95% din necesarul de vitamina C. Surse animale de vitamina C sunt ficatul de peste si carnea de somon.  Vitamina C este distrusa prin oxidare (in procese termice) si prin adaugarea bicarbonatului de sodiu. Refrigerarea sau inghetarea rapida conserva vitamina C.

Vitamina C este un nutrient esential implicat in procese metabolice, in neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, in sinteza colagenului, in reactii imunologice. Vitamina C faciliteaza absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. 
Cantitatea de vitamina C din legume si fructe variaza foarte mult. De exemplu, fructele de catina de garduri sau goji contin o cantitate mare de vitamina C la 100 g de fruct, si anume 2800 mg, macesele 2000 mg, fructele de acerola 1600 mg.
Cantitati medii de vitamina C se gasesc in coacaze (200 mg), kiwi si broccoli (90 mg), capsuni (60 mg), portocale (50 mg), pepene galben, conopida si lamaie (40 mg), zmeura si spanac (30 mg) etc.
Necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult este de 60 mg/zi, dar nevoile pot fi crescute in sarcina 85 mg, femeile care alapteaza au nevoie de 120 mg, fumatorii au nevoie de 95 mg vitamina C/zi.
Legumele si fructele sunt de asemenea si surse importante de vitamine si minerale, fibre, mai ales solubile, substante fitochimice  (antioxidanti, fitohormoni, substante bactericide, arome) etc. 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Midii in sos de vin alb Sauvignon Blanc

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel