Amestec de salate cu branza proaspata de capra


Amestec de salate cu branza proaspata de capra
367 kcal/portie: 14,3 g proteine; 22 g lipide; 27,9 g carbohidrati; 7,1 g fibre




De regula, in timpul frumoaselor sarbatori de iarna, ne delectam cu mancaruri mai grele, cu un continut bogat in proteine si grasimi (toba, carnati de porc, caltabos, lebar, friptura de porc, sarmale), mancam mai multe dulciuri, in special prajituri, torturi si consumam mai multe bauturi alcoolice decat de obicei. Pentru cei mai putin norocosi, toate acestea au ca efect o crestere a greutati corporale intr-un timp scurt si o modificare a parametrilor antropometrici, in special cresterea grasimii in zona abdominala. Daca continuam cu aceste obiceiuri alimentare si nu facem nici miscare fizica, riscul sa acumulam kilograme suplimentare si inutile creste cu fiecare luna. Masurati-va talia si soldul cu un centimetru.

Talia se coreleaza cu distributia abdominala a tesutului adipos. Este importanta pentru evaluarea riscului metabolic si cardiovascular, chiar in absenta obezitatii. Valorile peste 102 cm la barbati si peste 88 cm la femei, se asociaza cu prezenta unui numar mare de factori de risc vasculari.
In anul 2006 definitia sindromului metabolic s-a modificat, noile valori ale circumferintei taliei la populatia europeana care se asociaza cu cresterea riscului cardiometabolic fiind de ≥94 cm la barbati si  ≥80 cm la femei. Raportul talie/sold este indicatorul obezitatii de tip abdominal („android”), permitand o apreciere a distributiei masei adipocitare. Valorile normale ale raportului talie/sold sunt mai mici de 0,8 la femei si respectiv de 0,9 la barbati.

De aceea, la inceput de an 2019 va propun o salata simpla si gustoasa ce se prepara extrem de usor din mixuri de salate verzi si rosii, ceapa verde, rosii, castraveti, branza proaspata de capra, ulei de masline extravirgin si otet balsamic de Modena.
Salatele sunt surse importante de vitamine A, C, E, tiamina (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), acid folic, minerale precum fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, molibden, dar si de proteine si fibre alimentare. Fibrele alimentare dau senzatia de satietate, imbunatatesc tranzitul intestinal si ne ajuta sa ne mentinem greutatea in limite normale sau sa slabim, in principal datorita continutului de fibre, dar si prin limitarea consumului ulterior de alte alimente, in special dulciuri.
Vitaminele si mineralele continute de vegetale mentin un sistem imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli cronice.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Antricot de manzat la gratar acompaniat de broccoli si sparanghel

Salata Picante cu telemea light de vaca si seminte de susan negru

Legume si fructe