Amestec de salate cu branza proaspata de capra
Amestec de salate cu branza proaspata de capra
367 kcal/portie: 14,3 g proteine; 22 g lipide; 27,9 g carbohidrati; 7,1
g fibre
De regula, in timpul frumoaselor sarbatori de iarna, ne delectam cu
mancaruri mai grele, cu un continut bogat in proteine si grasimi (toba, carnati
de porc, caltabos, lebar, friptura de porc, sarmale), mancam mai multe dulciuri, in special prajituri,
torturi si consumam mai multe bauturi alcoolice decat de obicei. Pentru cei mai putin norocosi,
toate acestea au ca efect o crestere a greutati corporale intr-un timp scurt si
o modificare a parametrilor antropometrici, in special cresterea grasimii in zona
abdominala. Daca continuam cu aceste obiceiuri alimentare si nu facem nici miscare fizica, riscul
sa acumulam kilograme suplimentare si inutile creste cu fiecare luna. Masurati-va
talia si soldul cu un centimetru.
Talia se coreleaza cu distributia abdominala a tesutului adipos. Este
importanta pentru evaluarea riscului metabolic si cardiovascular, chiar in
absenta obezitatii. Valorile peste 102 cm la barbati si peste 88 cm la femei,
se asociaza cu prezenta unui numar mare de factori de risc vasculari.
In anul 2006 definitia
sindromului metabolic s-a modificat, noile valori ale circumferintei taliei la
populatia europeana care se asociaza cu cresterea riscului cardiometabolic
fiind de ≥94 cm la barbati si ≥80 cm la
femei. Raportul talie/sold este indicatorul obezitatii de tip abdominal
(„android”), permitand o apreciere a distributiei masei adipocitare. Valorile
normale ale raportului talie/sold sunt mai mici de 0,8 la femei si respectiv de
0,9 la barbati.
De aceea, la inceput de an 2019 va propun o salata simpla si gustoasa ce se
prepara extrem de usor din mixuri de salate verzi si rosii, ceapa verde, rosii,
castraveti, branza proaspata de capra, ulei de masline extravirgin si otet
balsamic de Modena.
Salatele sunt surse importante de vitamine A, C, E, tiamina (vitamina
B1), riboflavina (vitamina B2), piridoxina (vitamina B6), acid folic, minerale
precum fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, molibden, dar si de proteine si
fibre alimentare. Fibrele alimentare dau senzatia de satietate, imbunatatesc
tranzitul intestinal si ne ajuta sa ne mentinem greutatea in limite normale sau
sa slabim, in principal datorita continutului de fibre, dar si prin limitarea
consumului ulterior de alte alimente, in special dulciuri.
Vitaminele si mineralele continute de vegetale mentin un sistem
imunitar sanatos si reduc riscul de obezitate, boli cardiace si alte boli
cronice.
Comentarii
Trimiteți un comentariu